MENU:



  SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM   SAŁATKA GRECKA
  SAŁATKA CHIŃSKA   KROKIETY Z PIECZARKAMI
  PIZZA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM   SZARLOTKA "SYPANA"





SAŁATKA TUŃCZYKOWA

Warstwy:

1) białka z ugotowanych na twardo jajek pokrojone w kostkę.
2) ogórki pokrojone w kostkę (kiszone lub konserwowe).
3) tuńczyk - najlepiej w sosie własnym (rozdrobnić nieco jeśli wielkie kawałki).
4) kukurydza (konserwowa, najlepiej odcedzona by nie dodawać zbędnej wody).
5) ser żółty starty na tarce z grubymi oczkami (gouda, emmentaler, może też być starta mozarella, co kto lubi).
6) sos (przepis poniżej).
7) rozdrobnione żółtka jajek ugotowanych na twardo.

Warstwy powtarzać w takiej kolejności aż do zapełnienia naczynia na tip-top.

Sos: 3 łyżki majonezu + 3 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka musztardy - dobrze wymieszać.


SAŁATKA GRECKA

- ser feta (pokrojony w drobną kostkę z chirurgiczną precyzją)
- pomidory (pocięte w półplasterki)
- papryka kolorowa (pokrojona w kostkę)
- ogórki (obedrzeć ze skóry, pociąć w półplasterki)
- kapusta pekińska (drobno poszatkowana) lub rozdrobniona sałata
- wedle uznania dodać oliwki (zielone/czarne/nadziewane) lub kapary
- sos: grecki lub jakiś podobny (np. koperkowy z Biedrony)
- do sosu potrzebna jeszcze oliwa z oliwek lub olej + trochę wody


SAŁATKA CHIŃSKA

- 2 zupki chińskie vifon-kurczak-ostra / zalać je 1 szkl. wody
- kapusta pekińska
- kukurydza
- szczypiorek
- rzodkiew
- mały jogurt naturalny
- majonez
- pokrojona gotowana pierś kurczaka (może też być szynka lub inna wędlina)


KROKIETY Z PIECZARKAMI

ciasto naleśnikowe:
- 1 kg mąki
- 1 l mleka
- 5-6 jaj
- szczypta soli

farsz:
- 1 kg pieczarek
- cebula
- 4 łyżki oleju
- pieprz prawdziwy
- sól
- maggi w płynie

Pieczarki oczyścić, duże pokroić na 4 części. Na dno garnka wlać łyżkę wody, wrzucić pieczarki, posolić i dusić pod przykryciem 20minut. Wybrać pieczarki, a sos przelać do innego naczynia. Do tego samego garnka wlać 4 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Pieczarki zmielić w maszynce do mięsa, włożyć do garnka z cebulą, dodać odlany wcześniej sos z pieczarek, sól, pieprz, maggi w płynie, wsypać łyżeczkę mąki, chwilę dusić ciągle mieszając. Usmażone wcześniej placki naleśnikowe smarować farszem pieczarkowym i zawijać w krokiety, które następnie obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano w oleju.


PIZZA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

Zaczyn: Pół kostki drożdży pokruszyć w głębokim naczyniu (może być mniej, nawet 1/3 kostki). Posypać 1-2 łyżeczkami cukru. Wlać pół szklanki ciepłej wody (może być mleko, ale nie musi) i dodać jakieś pół szklanki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej na piecu, który już się grzeje do 180-190 stopni).

W czasie gdy zaczyn rośnie przygotować blachę (wysmarować oliwą) i zetrzeć ser żółty na tarce o dużych oczkach (może też być już gotowa starta mozarella). Gdy zaczyn trochę podrośnie dodać 2-3 szklanki mąki, trochę wody i oliwy/oleju. Można też dodać 1-2 jajka, ale nie jest to konieczne. Teraz możemy już wyrabiać ciasto na pizzę. Dosypywać mąki, jeśli ciasto wciąż klei się do rąk. Kiedy daje się już elegancko formować rozwałkować lub rozklepać na posmarowanej oliwą blasze i uformować okrągły placek. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie/oleju. Tłuszczem z cebulą wysmarować ciasto. Następnie dodajemy nasze ulubione składniki. W moim przypadku najczęściej są to pokrojony w plastry pomidor, kiełbasa salami, oliwki, pokrojona w kostkę papryka i różne rodzaje sera (emmentaler, gouda, mozarella, pleśniowy, feta, praktycznie każdy ser jaki mamy w domu się nada). Całość warto posypać ulubionymi ziołami (np. oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi, sproszkowaną papryką słodką itp.). Pizzę pieczemy z wyczuciem (warto sprawdzać spód) około 20 minut w temp. 180-190 stopni.


SZARLOTKA "SYPANA"

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- parę szczypt cynamonu
- 3/4 kostki masła (około 170 g)

Materiały sypkie, czyli mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 części (wygodnie podzielić na 3 szklanki). Obrane i obkrojone jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tortownicę (średnica około 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie. Boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można posypać wedle uznania cynamonem). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Najlepiej zciera się masło dopiero co wyjęte z lodówki lub nawet zamrażarki. Pod tortownicę wsunąć dodatkową blachę, bo wyciekający sok będzie na pewno ostro kapać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek łączy wszystkie warstwy. Najlepsza na gorąco z lodami śmietankowymi lub waniliowymi i oczywiście dobrą kawką. Na zimno też super.

R E K L A M A